Vakopleidingen

Ben je naast het kleding maken ook nieuwsgierig naar hoe patronen worden ontwikkeld en getekend,  dan kun je hiervoor ook bij Stof&Stiel terecht door het volgen van de verschillende vakopleidingen volgens de methode van het Instituut Cuppens-Geurs.

De diverse opleidingen die gevolgd kunnen worden zijn:

– Begincursus;

– Costumiëre;

– Coupeuse;

– Modevaktekenen;

– Lerares in het Modevak.

De opleidingen duren één à twee jaar: dit hangt af van de ervaring en de tijd die je er aan kunt besteden. De opleidingen kunnen worden afgesloten met een examen en het behalen van een diploma. De examens worden afgenomen  bij het Instituut Cuppens-Geurs te Tilburg.

Begincursus

Tijdens deze cursus wordt geleerd met behulp van basispatronen  eenvoudige kleding te maken. Je leert de theorie die je nodig hebt om aangeleverde basispatronen aan te passen en te vervormen. Daarnaast ga je aan de slag met verschillende naden en leer je diverse zakken en splitten maken. Na het doorlopen van deze opleiding ben je in staat eenvoudige dameskleding te maken.

Costumiëre

Tijdens deze vakopleiding wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het maken van kinderkleding en van eenvoudige dameskleding. Naast de theorie krijg je ook te maken met patroontekenen en het maken van complexe zakken, sluitingen kragen, enz. Wanneer je deze opleidingsboeken hebt uitgewerkt ben je in staat om passende patronen voor kinderkleding en eenvoudige dameskleding te maken.

Coupeuse

De vakopleiding Coupeuse bestaat uit het maken van dameskleding. Je moet in staat zijn de meest voorkomende kledingstukken te maken, zoals japonnen, colberts en mantels. Tijdens deze opleiding wordt er uitgebreid aandacht besteed aan patroontekenen en technieken waardoor men in staat is een complete damesgarderobe te maken.

Modevaktekenen

Deze opleiding zorgt er voor dat je het technische tekenen goed in de vingers krijgt. Je leert met vormen, modellen en verhoudingen om te gaan, zodat de patronen die je tekent perfect passen bij het model dat je hebt gekozen of zelf hebt ontworpen. Met behulp van een modeplaat, met uiteenlopende modellen dameskleding waaronder avondkleding, leer je om van de afgebeelde modellen patronen te maken. Ook aan praktisch werk, het maken van de modellen, wordt aandacht besteed.

Lerares in het Modevak

In deze opleiding wordt zowel theoretisch als praktisch dieper ingegaan op de technieken voor patroontekenen en het maken van de getekende modellen. Er wordt speciaal aandacht besteed aan avondkleding, amazonekleding en bruidskleding. Daarnaast ga je stage lopen bij een van de aangesloten leraressen om ervaring op te doen bij het lesgeven. Heb je deze opleiding met succes afgerond dan kun je als gediplomeerd lerares een eigen Modevakschool starten. Wanneer je je aansluit bij de Vereniging van leraressen kun je cursisten opleiden en laten deelnemen aan de examens voor alle voorgaande opleidingen van Instituut Cuppens-Geurs.

De opleidingen en cursussen worden in kleine groepen gegeven van maximaal vijf personen tijdens diverse dagdelen.

In de ochtend wordt er lesgegeven van 9.30 tot 11.30 uur, ’s middags van 13.00 tot 15.00 uur en ’s avonds van 19.30 uur tot 21.30uur.

Voor het volgen van de opleiding betaal je éénmaal inschrijfgeld  van €25,- en €250,25 per kwartaal aan lesgeld excl. lesboeken en materialen.